新本部道場 SHIN HONBU DŌJŌ JAPAN

Novi centralni Dōjō v mestu Noda na Japonskem

V središču mesta Noda stoji Bujinkan Honbu Dojo (centralni Bujinkan Dojo). Ta prostor je bil postavljen z namenom, da postane središče svetovnega Bujinkan-a, kjer se bodo pripadniki Bujinkan Budo Taijutsu-a iz celega sveta srečevali in trenirali, pod strokovnim očesom našega Soke-a, Hatsumi Sensei-a. Pred tem je Hatsumi Sensei namreč poučeval v Dojo-ih svojih učencev, od takrat pa vodi treninge samo še v Ayase Budokan-u v Tokiu in v Honbu Dojo-u. Ideja, da se postavi takšen center je bila živa že zelo dolgo, končno pa se je realizirala leta 1997. Svečana otvoritev tega prostora je bila na deveti dan, devetega meseca, devetega leta Heisei dobe (09.09.1997). Ta dan je Hatsumi Sensei izjavil, da je vesel, da imajo člani Bujinkan-a iz celega sveta končno svoj prostor, ki bo postal srce celotnega Bujinkan-a. Čeprav se ta Dojo imenuje Honbu Dojo (centralni Dojo), ima še eno ime. To je Bujinden. Bujinden v prevodu pomeni "palača" in ima pomen, da je to glavni prostor vseh Bujinkan Dojo-ev. Ta napis se nahaja pred tudi vhodom v Dojo.

Kot je že povedano, se Honbu Dojo nahaja v središču mesta Noda, v neposredni bližini Atago železniške postaje. Kot takšen je z lahkoto dostopen. Na zunaj Dojo sicer ne izgleda nič posebnega, v notranjosti pa je opremljen prav na tradicionalen način. Takoj po vhodu je majhna predsoba, kjer se po stari japonski tradiciji pusti svoje čevlje obrnjene proti izhodu. S tem pokažemo, da smo prišli z iskrenim srcem in da imamo namen tudi mirno oditi. Na desni strani se nato nahaja stranišče in pa priročna kuhinja, v kateri se pripravlja čaj, ki se ga pije med premorom in razgovorom s Sensei-em. Levo od kuhinje se nahaja garderoba, ki je največkrat premajhna za vse, ki se udeležujejo treningov. Vsi ti prostori so polni slik, priznanj in daril, ki jih Soke dobiva od ljudi, ki prihajajo v Dojo. Sam prostor za trening je velik 48 Tatamijev, kar znaša nekaj manj kot 100 m2. Na njem pa trenira tudi preko 50 ljudi. Rekordno število učencev, ki se gnetlo v tem prostoru pa je bilo 125!

Na glavni strani tega prostora se nahaja Kamiza (duhovna polica), ki je sestavljena iz enega velikega hrama in štirih manjših. Vsi ti oltarji predstavljajo devet tradicionalnih šol, ki sestavljajo Bujinkan. Veliki hram predstavlja Takagi Yoshin ryu, Kukishinden ryu, Shinden Fudo ryu, Togakure ryu in Gyokko ryu. Manjši hrami pa predstavljajo vsak svojo šolo. In sicer Gyokushin ryu, Kumogakure ryu, Koto ryu in Gikan ryu. Vsaka od šol ima tudi dve sveči tako, da se pred treningom prižge vseh 18 sveč. Nad Kamizo ter levo in desno od nje se nahajajo slike Takamatsu in Hatsumi Sensei-a. Na levi in desni steni Dojo-a se nahaja tudi Nafuda z imeni vseh častnih in najboljših ter najpomembnejših Hatsumi Sensei-evih učencev. Pod Kamizo in Nafudo se nahajajo še stojala z raznim orožjem, ki se ga uporablja na treningih.

Poleg Hatsumi Sensei-a v Honbu Dojo-u vodijo treninge še učitelji z najvišjimi stopnjami kot je Noguchi Sensei, Nagato Sensei, Seno Sensei in Oguri Sensei, pa tudi ne-japonski učitelji, ki pridejo na svoje izpopolnjevanje.