くノ一 KUNOICHI

Ženske Shinobi bojevnice

V sklopu Bujinkan Ninpō Dōjō Slovenija delujejo tudi posebni KUNOICHI treningi za ženske. Vodi jih Sensei Alenka PODBOJ Ni Dan (3. Dan). Ti treningi potekajo občasno in so namenjeni ženskim članicam našega društva, ki tudi sicer redno trenirajo z nami in zaenkrat še niso odprti za ostale.

Na svojih treningih se posvečajo:

  • splošnemu Ninjutsu treningu (Kihon, Kamae, Sanshin no Kata, Taihen jutsu ...),
  • 'ženskemu' Ninjutsu treningu (prilagojene tehnike ženski konstituciji, oblačilu ...),
  • spoznavanju z najbolj uporabnimi ženskimi 'modernimi in tradicionalnimi' orožji (Fukoro Katana, drobna orožja kot so bodala, rezila, špice, Naginata ...),
  • samoobrambi,
  • splošnemu spoznavanju ženskega načina borbe in ostalemu.

Sicer pa so Kunoichi oz. ženske Ninja bojevnice odigrale pomembno vlogo skozi nemirno japonsko zgodovino. Uporabljale so svoje ženske čare in tako lahko prišle zelo blizu svojim sovražnikom. Z uporabo psihološkega načina bojevanja in umskega manipuliranja kot orožje, je lahko Kunoichi prišla tako blizu svojega sovražnika, da ga je zastrupila in odšla, brez da bi pustila kakšno sled za sabo. Zato so jih politični in vojaški veljaki pogosto uporabljali, da so jim priskrbele informacije, ki jih tudi najbolj izurjen moški bojevnik ne bi mogel. Bile so njihovo zelo nevarno orožje.

Bile pa so Kunoichi bojevnice tudi zelo izurjene v uporabi različnega orožja. Trenirane so bile na skoraj enak način kot moški pripadniki Ninja klana. Prav tako so morale iti čez naporen trening in fizično ter psihično pripravo, podobno tisti, ki so jo uporabljali njihovi moški kolegi. Vendar se je zaradi narave njihovega bojevanja več pozornosti usmerjalo na taktično in psihološko urjenje. Zato so uporabljale posebno prirejena in skrita orožja, običajno s krajšim dometom. Njihova orožja so bila najpogosteje zaslepilni prahovi, strupi, bodala, noži, vrvi in pahljače, saj so bila to orožja, ki jih je bilo lahko skriti in prenašati naokrog. Bile so mojstrice veščin kot so Yagen (farmacija in izdelava strupov), Kayaku jutsu (izdelava in postavljanje eksplozivov), Inton jutsu (veščina skrivanja in bežanja) pa tudi Yugei, v kar je spadalo poznavanje plesa, petja, igranja, ceremonija čaja in podobno. V stari Japonski se je govorilo, da ne obstaja tako dobro varovan dvorec ali utrdba v katero Kunoichi ne bi mogla priti.

Ena takšnih zgodovinskih Kunoichi bojevnic je bila Chiyome Mochizuki, žena slavnega Shogun-a Moritoki Mochizuki-ja, ki je ustanovila najbolj razširjeno mrežo agentk, katere so delovale po celi Japonski.

Današnje Kunoichi Bujinkan Ninpō Dōjō Slovenija trenirajo seveda iz povsem drugih razlogov kot njihove japonske predhodnice. Trenirajo, da obogatijo svoje življenje, izboljšajo fizično kondicijo, samoobrambo in povečajo svojo samozavest. Ninjutsu je kot naravnost za njih, saj lahko že z minimalno uporabo moči morebitnemu nasprotniku nanesejo velike poškodbe.

Vendar pa je med starodavno in današnjo Kunoichi vseeno ena podobnost - obe so bojevnice! Zamislite si mlado dekle, ki joče in izgleda tako nebogljeno. Kako se boste počutili? Bi jo napadli? Najverjetneje bi ji želeli pomagati. Takrat pa je že prepozno! To je samo en od načinov kako lahko Kunoichi zapelje nasprotnika v svojo zanko.

V našem društvu smo zelo ponosni na svoje ženske bojevnice, na njihovo znanje, trud in delo!