教程 KYŌTEI

Rangiranje

Rangiranje je v Bujinkan Dojo-u takšno, da pas in določen emblem povesta kakšno stopnjo imamo. Shoshinsha (začetniki) nosijo na treningu bel pas in so brez emblema. Učenci, ki še nimajo mojstrske stopnje nosijo na treningu zelen (moški) ali rdeč pas (ženske) in Kyu emblem z belim robom. Tisti nosilci črnih pasov, ki imajo 1. do 4. Dan, nosijo črn pas in emblem s črnim robom, srebrna zvezdica nad emblemom pa nam pove kateri Dan imajo. Tako pomeni ena srebrna zvezdica nad emblemom 2. Dan, dve zvezdici 3. Dan in tri zvezdice 4. Dan. Tisti od 5. Dan-a do 9., nosijo črn pas in emblem z belim robom ter belo obšitim Bujin znakom. Tudi tukaj nam zvezdica, ki je zlate barve pove kateri Dan imajo. Ena zlata zvezdica nad emblemom pomeni 6. Dan, dve zvezdici 7. Dan, tri zvezdice 8. Dan in štiri zvezdice 9. Dan. Tisti, ki imajo 10. Dan ali več pa nosijo zlat emblem z zelenim Bujin znakom. Ena zlata zvezdica nad emblemom pomeni 11. Dan, dve 12. Dan, tri 13. Dan, štiri 14. Dan in pet zlatih zvezdic nad emblemom pomeni 15. Dan. Aprila leta 2004, je Soke Hatsumi nekaterim izbrancem podelil tudi že najvišjo stopnjo 15. Dan.

Ker v Bujinkan-u pomeni črn pas, da smo se samo naučili osnov se razume, da se je naš trening takrat šele začel. Od 1. do 5. Dan-a se tako učimo principe neba (Ten), od 5. do 10. Dan-a se učimo principe zemlje (Chi) in od 10. do 15. Dan-a se učimo principe človeka (Jin). Program urjenja je torej sestavljen po principu TenChiJin Ryaku no Maki, ki je narejen po starem učenju iz Densho svitkov (pergamentni dokumenti kjer so opisane tehnike in skrivnosti določene šole).

Od 10. Dan stopnje dalje je trening usmerjen v Happo Hiken (skrivno znanje), zato vsaka stopnja pomeni obvladovanje določenega naravnega elementa. Od 11. do 15. Dan-a je tako trening razdeljen na Chi, Sui, Ka, Fu in Ku, kar pomeni zemlja, voda, ogenj, veter in praznina, ali Shoden, Chuden, Okuden, Kaiden in Menkyo Kaiden nivo, kar pomeni da je nekdo obvladal veščino. Raje kot npr. 11. Dan, se torej reče Ju Dan Chigyo Happo Hiken.

Uradna oprema, ki jo nosimo člani Bujinkan Dojo-a je črn Gi in Tabi (obuvalo z ločenim palcem) s pripadajočim pasom in emblemom. ženske imajo namesto črnega Gi-a ponekod oblečen Gi rožnate barve. Ker veliko treniramo v naravi, se pogostokrat na treningu nosi namesto črnega Gi-a tudi maskirna vojaška obleka, ki pa za trening v Dojo-u ni najbolj zaželjena.

Kot učitelji Bujinkan Dojo-a so priznani tisti, ki imajo črn pas in pripadajočo Shidoshi Ho ali Shidoshi licenco, katero izda Bujinkan Hombu Dojo. Učitelji lahko podeljuje svojim učencem stopnje do ene manj kot jo imajo sami. Tako lahko npr. tisti, ki ima 1. Dan podeljuje stopnje od 9. Kyu-a do 1. Kyu-a. Tisti, ki ima 2. Dan lahko podeljuje stopnje do največ 1. Dan-a in tako naprej, za kar jim tudi podelijo ustrezno diplomo, ki jo izda Hombu Dojo. Samo tiste diplome in certifikati, ki jih izda direktno Hombu Dojo in Soke Hatsumi so veljavne. Nazivi, ki se uporabljajo v Bujinkan-u so:

  • Seito - učenec
  • Sensei - mojster (najmanj 1. Dan)
  • Shidoshi Ho - mlajši učitelj (od 1. do 4. Dan stopnje)
  • Shidoshi - učitelj (od 5. do 10. Dan stopnje)
  • Shihan - glavni učitelj (nad 10.dan stopnje)
  • Soke - poglavar Bujinkan-a (Dr. Masaaki Hatsumi)


Test za 5. Dan, ki je sestavljen tako, da kandidat sedi na tradicionalen japonski način z zaprtimi očmi, za njim pa stoji učitelj z visoko dvignjenim mečem, s katerim nenadoma zamahne navzdol in kateremu se mora kandidat umakniti, lahko izvaja samo Soke. Tisti, ki je sposoben začutiti Sakki (ubijalski namen) in se meču umakne, dobi 5. Dan in tako postane oseben Soke-jev učenec. Stopnje od 5. Dan-a naprej tako podeljuje samo Soke glede na kandidatovo tehniko, karakter in poštenost. Za vsakega učitelja je torej zelo pomembno, da je v kontaktu s Soke Hatsumi-jem, saj bo le tako lahko napredoval in sledil smernicam in novostim.

Vsak član Bujinkan Dojo-a mora imeti letno člansko izkaznico, ki jo izda Hombu Dojo, najkasneje do konca januarja. Izkaznice so dve vrste in sicer splošna izkaznica, ki jo mora imeti vsak član in Shidoshi Kai izkaznica, ki jo morajo imeti učitelji. Te izkaznice ne samo, da izražajo spoštovanje do Bujinkan-a in Soke-a, temveč dokazujejo, da smo del velike celote, nekdo, ki se skozi trening in prijateljstvo izboljšuje. Izkaznica dokazuje čast bojevnikovih vrlin in izraža oboje, pripadnost in bratsko ljubezen. Poleg tega tistemu, ki letne članske izkaznice nima, ni dovoljen trening v Hombu Dojo-u na japonskem.

Vsa plačila diplom, certifikatov, izkaznic, emblemov in podobnega morajo biti v japonskih jenih, katere član Shidoshi Kai-a pošlje na naslov Bujinkan Honbu Dojo-a. Prav tako morajo biti vsa pisma, ki se jih pošilja Soke-u prevedena v japonščino. Naslov je:
Bujinkan Hombu Dojo
Soke Dr. Masaaki Hatsumi
636 Noda Noda-Shi
Chiba-Ken 278
JAPAN

Hombu Dojo izdaja tudi časopis Sanmyaku v katerem so članki o zgodovini, filozofiji, tehniki, novicah in podobnem. Ta časopis je sedaj preveden že v veliko jezikov tako, da je dosegliv veliko ljudem. Raje kot časopis se Sanmyaku smatra kot Densho (priročnik), katerega bi moral imeti vsak član Bujinkan Dojo-a. Ko ga preberemo takoj, ko ga dobimo in nato še enkrat čez leto dni in kasneje, ga bomo vsakič prebrali z drugim občutkom in si ga drugače razlagali. Kakor rastemo v svoji veščini, tako se veča tudi naše razumevanje in zato bomo isti članek prebrali vsakič z drugimi očmi.