BUJINKAN NINPO DOJO
   SLOVENIJA
  
O DRUšTVU   

DOJO CHO ANDREJ JASENC   

TRENINGI   

KUNREN   

SHUSHIN   

RANGIRANJE   

KUNOICHI   

VPIS   
 
 
BUJINKAN NINPO DOJO SLOVENIJA  

Društvo bojevniških veščin Bujinkan Ninpo Dojo Slovenija je šola življenja, katere cilj je negovanje, razvijanje in poučevanje tradicijo Bujinkan Budo Taijutsu-a, zaščita življenja in univerzalni mir. Skozi trening borilnih veščin se v našem društvu učimo, da ni bistvo življenja premagovanje šibkejših ali močnejših, temveč iskanje ravnotežja in zlate sredine. Naše društvo je tudi šola hrabrosti in ostrine, kateri nas učita o vrednotah, ki zagotavljajo ravnovesje v telesnem in duhovnem življenju, tako na treningu kot tudi v vsakdanjem življenju. Te vrednote oblikujejo stanje našega duha in način razmišljanja ter nas pozivajo k boljšem razumevanju, večji toleranci in spoštovanju drugih ter sredine v katerih živimo.

Nad Kamizo (duhovno polico), ki se nahaja v našem Dojo-u je napis:"Shinobi - ta rou shiri tsune ni tanoshime", kar pomeni:" Nin - ko ga boste spoznali boste lahko mirni, zadovoljni in srečni". Ta Dojo Kun (motto društva) nam govori o pomembnosti čistega srca, ki ga mora imeti vsak praktikant borilnih veščin, da zna izbirati in obstati na tanki črti življenja in pravičnosti. Poznati pravi pomen besede NIN (iz besed Ninpo, Ninjutsu, Ninja) pomeni postati popoln borec in Tatsujin, popolna oseba.

Bujinkan Ninpo Dojo Slovenija je leta '95 ustanovil Sensei Andrej Jasenc s pomočjo Shidoshi Dean Rostohar-ja. Danes šteje društvo okoli 80 aktivnih članov in je pod direktnim vodstvom Soke Masaaki Hatsumi-a in njegove Bujinkan Dojo organizacije s sedežem v mestu Noda na japonskem. Večinoma so naši člani osebe, ki so še prej trenirali kakšno drugo borilno veščino, vendar so pri nas našli tisto kar so pogrešali drugod, saj je Bujinkan Budo Taijutsu veščina, ki vključuje vse možne aspekte borbe, zato se pri nas gotovo najde za vsakega nekaj. V naših vrstah je tudi kar nekaj Kunoichi (žensk, ki se ukvarjajo z Ninjutsu-em), katerim naša veščina zelo ustreza, saj v njej ne uporabljamo fizične sile. Danes ima društvo osem nosilcev črnih pasov in nekaj Sempai oz. Kohai inštruktorjev.

Učitelji in učenci skupaj pripravljamo tudi dvomesečno društveno glasilo, ki se je sprva imenovalo Bujinkan Ninpo, danes pa se imenuje Ninpo Buyu (Ninpo prijatelji).V njem pišemo o zgodovini, treningu, filozofiji in praktičnih nasvetih ter napotkih za treniranje naše veš čine.

V Bujinkan Ninpo Dojo-u smo med seboj prijatelji, vendar kljub temu na treningu obstaja določena hijearhija in Shushin (etika), kar se vsi držimo. To nas uči, da spoštujemo vse, ki znajo več od nas. Etika nas tudi uči, da se do vseh članov društva ne glede na rang in starost obnašamo spoštljivo, še posebej pa do inštruktorjev, katere se na treningu kliče po njihovem nazivu in kateri so za svoje znanje porabili veliko truda, časa in potrpljenja. Etika se ne izvaja samo formalno, temveč se nosi tudi v srcu vsakdanjega življenja. Egoisti, hinavci in preveč nadute osebe pri nas niso dobrodošle, sicer pa takšni ljudje slej kot prej sami zapustijo naš Dojo, ker se v njem ne počutijo dobro. Takšni ljudje niso iskreni in tudi nimajo namena postati boljša oseba zato za takšne Ninjutsu ni prava veščina.

Nazivi, ki jih nosijo člani našega društva so:

 • Shoshinsha (začetnik): postane član, ki začne s treningom naše veščine
 • Uchi Deshi (osebni učenec): postane član, ko pride iz začetne v naprednejšo skupino
 • Kohai (mlajši inštruktor): postane član, kateri ima najmanj 5. Kyu in sposobnost prenašanja znanja na manj izkušene člane
 • Senpai (inštruktor): postane član, kateri ima najmanj 3. Kyu in dovolj izkušenj, da asistira učitelju ali vodi treninge kadar je on odsoten
 • Sensei (učitelj): postane član, kateri obvlada tehnike in principe, ki se zahtevajo za mojstrsko stopnjo
 • Shidoshi Ho (mlajši učitelj): postane član z mojstrsko stopnjo in Shidoshi Ho licenco, ki jo izda Honbu Dojo
 • Shidoshi (učitelj): postane član z uspešno opravljenim Sakki testom (5.Dan) ter Shidoshi licenco, ki jo izda Honbu Dojo. To stopnjo lahko podeli samo Soke!


Kljub temu, da je na splošno v Bujinkan-u drugačna praksa oznak rangiranja, v našem društvu ne nosimo toliko zvezdic okrog Bujin Mon-a (emblema). Običajno nosimo na treningih Shinobi Gi črne barve, vendar pa, če ima kdo še od prej Kimono kakšne druge barve ni potrebe, da ga takoj zamenja. Začetnikom celo svetujemo, da trenirajo v trenirkah vse dotlej, dokler se definitivno ne odločijo ostati v našem društvu, saj si s tem ne bodo delali nepotrebnih stroškov. Ko pa se pride v naprednejšo skupino je dobro imeti ustrezno Kimono, saj običajna trenirka ne bo zdržala treninga. Barva pasu ne označuje stopnje, ki jo imamo, ampak samo drži zgornji del našega Gi-a. Stopnjo označuje naš Taijutsu in pa odnos do ostalih članov društva, zato v Bujinkan-u ne nosimo toliko razno barvnih pasov. Shoshinsha nosijo pas bele barve, Uchi Deshi zelene/rdeče (Kunoichi) in mojstri črne barve. Izjemoma nosi v našem društvu eden od Senpai-ev pas rjave barve, kar označuje, da je on voditelj treninga kadar je Dojo cho odsoten. Nosimo tudi tradicionalno japonsko obuvalo z odvojenim palcem imenovano Tabi. Ti nas varujejo pred občutkom mraza v nogah, saj je bolje imeti ogrete noge in hladno, trezno glavo kot pa obratno. Seveda kdor jih ne želi, lahko trenira tudi bos. Oprema in oznake, ki jih nosimo na treningih so:

 • Shoshinsha - Shinobi Gi, Tabi in beli pas
 • Uchi Deshi - Shinobi Gi, Tabi in zeleni pas (moški) ali rdeči pas (ženske). Poleg srca imajo prišit Kyu Bujin Mon (emblem)
 • Kohai - Shinobi Gi, Tabi in zeleni/rdeči pas. Nad Kyu emblemom imajo eno srebrno zvezdico
 • Senpai - Shinobi Gi, Tabi in zeleni/rdeči pas. Nad Kyu emblemom imajo eno zlato zvezdico.
 • Sensei - Shinobi Gi, Tabi in črni pas. Poleg srca imajo prišit Dan Bujin Mon. Za vsako naslednjo stopnjo se nad emblem prišije po eno srebrno zvezdico.

V kolikor vam je všeč, kar je napisano zgoraj in bi radi spoznali nekaj novega in zanimivega, ste lepo vabljeni med nas. Če ste torej stari najmanj 16 let in bi si radi okrepili duha in telo, se naučili sprostitve, koncentracije in pravilnega usmerjanja energije, pridobili na telesni kondiciji in prožnosti ali pa spoznali najbolj učinkovite načine borbe in samoobrambe tako z golimi rokami, kot tudi z raznim orožjem in če je v vas še kanček trme, potrpežljivosti in resnosti, potem ste ravno pravi za med nas. Pridite, preverite kaj počnemo, si trening oglejte ali se pridružite brezplačnemu prvemu treningu. Morda je tudi za vas to kar počnemo.

GAMBATE KUDASAI /le naprej, ne odnehajte/

Za dodatne informacije nas kontaktirajte:

Andrej Jasenc
Bujinkan Ninpo Dojo Slovenija
Gorenje 33,
1332 Stara Cerkev
Slovenija

Telefon (GSM): 041-711-840